HTML

kikvogymuk

ENCIKLOPEDIA MAGYARISZTÁNA - ÍRJA A KÁRPÁTOK DIDEROTJA! MINDEN KEDDEN!

Friss topikok

  • aklubisz: A fan logo szaloncukrokat kibontva egy masik szaloncukor csomagolasa fogad, a fa tulevelei lassan ... (2015.12.30. 15:49) KARÁCSONYI VÁSÁR
  • : Megszűnt a több évtizedes munkahelyem. Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezd... (2012.03.25. 19:54) NEMZETI GURU BAJNOKSÁG
  • Viola, a ló: Ezt én is így gondolom. (2011.06.15. 23:42) A ROMKOCSMATÖLTELÉK
  • Holly Goly: @xantis: sztem a főpróbanéző nyugdíjasok se rosszak :)))) (2011.01.29. 14:47) AZ ALTERNATÍV SZÍNÉSZ
  • szellőláb: Dengelengi Boldizsár: A paraszt délben megvan? Alapmű. (2010.12.23. 06:17) A TESZKÓDROID MÚZEUMBAN

A VÖLGYEK MŰVÉSZE

2010.01.04. 21:19 Szocio Pata (kikvogymukblog)

Füredről írom, Annám e levelet, borongósan bambulva a fürdőzőkre, jófajta somlóhegyit szürcsölve, búcsúztatva a mögöttem levő hetecskét, mikoron kiszakadva a nagyvárosi értelmiségi lét nyűgéből icirét-picirét újraéltem csikókorunk mesés-ártatlan nyarait, betöretlenül, szabadon.

Merengem a fodrozó Balatont, akár Hamvas Béla egykoron. Poharam a mézes traminival. Szívem melankóliával. Tele. Legjobb elegy elmesélendő miként töltöttem utolsó estém vidámsággal színültig tegnap a Művészetek Völgyében:

Végighallgatva-tépelődve-vívódva Konrád Gyurka legújabb esszéjét a rendszerváltozásról, miszerint hol rontottuk el. Hogyan. Mikor. Hányan. S mi okból.

Megbazsalyogva Szőke Bandi „marháskodásait”. No nem korunk „hidrogénezett médiaSzőkéjét”, hanem a régi Szőkét, a jófélét, a kesernyésen „handabandázó” „szomorúszemű” „pesti clown-t”.

Megvacsorálva egy tökipompost, hozzákortyolva egy csobolyó helyi jellegű „szovinyónt”.

Korongozva a faluházban, miközben a fészerben az Amadinda zenélt.

Végigsomolyogva a helyi tűzoltó-dalárda koncertjét, hiszen művészek ők is! Persze nyilván nem úgy s nem annyira, mint Mi, ám zsigerebben megélve önnönmaguk végtelenségét!

Aláírva tizenöt petíciót és chartát, hisz végső soron kálvinista ivadékként sejtjeimben rejlik a protestitió, az örök elégedetlenség, a tiltakozás, főleghogy némelyek megint foncsorkodnak-ácsingóznak-sündörögnek a tűz körül!

 

Aztán egyszer csak elfogytak a programok, akár üvegemből a bor, s csak csüngtem Márta Pista ajkán a tábortűznél, az FMK-ról és Dixiről emlékezve, a zseniális klosárdról, aki saját máján alkotta meg önpusztító fausti ars poeticáját. 

Ekkor megjelent Hobó is, az örök hippi, és az eddig békés hommage féktelen lázadásba hágott, ezerszer megátkoztuk és megváltottuk a hont, amely a nyers kapitalizmus gladiátorketrecébe mártírként vetett minket, meghasonlott, magyar értelmiségét.

S miközben ostoroztuk e kort,  Márta Pista valahol talált egy fazékfödőt, s azon kezdte ütni-dalolni a Koldusopera taktusait: „Ha a cá-pa szá-ja tát-va meg-vil-lant-ja fog-so-rát...” Mit mondjak, frappáns aláfestés volt szárnyaló diskurzusunkhoz!

Szerencsére közben sem szikkadt a torkunk, mert Szőke Bandi is megjelent egy demizson jóféle nedűvel, de nem valami multi-kotyolta kemikáliával, talmi-mámor-levével, hanem csodás-andalító-ágyaspálinkával egyenesen Erdélyország szívéből, s amelynek minden kortya ideidézte a Havasok tüzét!

Bár nyelvünk gabalyodott, lelkünk még ágaskodott fától-fáig a csillagokhoz, és hogy lecsapassuk ezt az édesbús éjszakát, öt szegedi néprajz szakos bölcsészleánnyal átballagtunk a 12987. számú vendéglátó ipari egységbe, ahol is a helyi erőkkel folytattunk rusztikus humort és némi kultúrantropológiai káoszt sem nélkülöző diskurzust az „értelmiség árulásáról”, midőn három becsiccsentett helyi erő a parasztság kultúramegtartó szerepét elemző beszédemet némileg félreértelmezve, elküldött a jóbüdöscsicskakurvaanyámba.

Erről azonban sem lényegileg, sem tartalmilag nemigen tudnék beszámolni neked, Anna barátném, mert „beköszöntött az ORTT”, vagyis a se kép se hang! Már csak arra emlékszem, hogy a szalmában vizeltünk, patakba okádtunk, miközben ránk kacagott a telihold!

Ez volt hát Kapolcs búcsúmosolya tőlem, meghasonlott tekintetű pesti értelmiségtől, aki bár rögvest hazatér, mégis távolba szakad, hisz valós hazám ez a Hold-mosolygós kapolcsi táj, hol szívem testetlenül nyargal egész évben, dalolva hozzád Juhász Gyulával e szép-keserves dalt:

„Mily messzi, messzi vagy már
Hazám, Annám, víg ifjúságom,
Reményem, életem.
Messzebb, mint az égi hold
S éji álom!”

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kikvogymuk.blog.hu/api/trackback/id/tr411646583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.01.04. 23:43:13

Szuper, a beköszöntött az ortt-t használni fogom, annyira jó.

"hisz végső soron kálvinista ivadékként sejtjeimben rejlik a protestitió, az örök elégedetlenség, a tiltakozás" hej, de jó ez is, gratulálok!

A képeket most kezdtem el nézegetni, önfényképek művészien? dr Wattson

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2010.01.05. 13:31:57

Vitathatatlan erénye a völgyek művészének, hogy az olykor diszkomfort-érzést kiváltó patetikus hangvételt még hírből sem ismeri.

Jó írás :))

Crouch 2010.01.05. 13:50:10

A művészetek völgyénél már csak azok borzasztóbbak akik azon versenyeznek hogy ki volt lenn ott régebben. Lásd még hasonló "én már 93-ban ott voltam a Szigeten".

gamtab (törölt) 2010.01.05. 17:17:48

A végére elkorcsosult a Volgy az igaz...
Amugy en mar az elson is ott voltam :P

vincere 2010.01.13. 12:02:11

soha nem voltam még Kapolcson, de sztem ez a poszt talált :-)
az ORTT-s dumát én is használni fogom!
süti beállítások módosítása