HTML

kikvogymuk

ENCIKLOPEDIA MAGYARISZTÁNA - ÍRJA A KÁRPÁTOK DIDEROTJA! MINDEN KEDDEN!

Friss topikok

  • aklubisz: A fan logo szaloncukrokat kibontva egy masik szaloncukor csomagolasa fogad, a fa tulevelei lassan ... (2015.12.30. 15:49) KARÁCSONYI VÁSÁR
  • : Megszűnt a több évtizedes munkahelyem. Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezd... (2012.03.25. 19:54) NEMZETI GURU BAJNOKSÁG
  • Viola, a ló: Ezt én is így gondolom. (2011.06.15. 23:42) A ROMKOCSMATÖLTELÉK
  • Holly Goly: @xantis: sztem a főpróbanéző nyugdíjasok se rosszak :)))) (2011.01.29. 14:47) AZ ALTERNATÍV SZÍNÉSZ
  • szellőláb: Dengelengi Boldizsár: A paraszt délben megvan? Alapmű. (2010.12.23. 06:17) A TESZKÓDROID MÚZEUMBAN

A PANELEK NÉPE

2010.03.14. 17:22 Szocio Pata (kikvogymukblog)

Bár ez a bejegyzésem a Modoroson már tavaly megjelent (modoros.blog.hu/2009/10/09/olvasoi_rovat_panelek_nepe), mégis kiteszem vasárnapi mellékletnek, legyen egyben minden, meg biztos van, aki még nem olvasta.

A KÉPÉRT HÁLÁS KÖSZÖNET AZ ÓBUDAKOCSMÁNAK ÉS ITALBOLTOS SANYINAK!

Álmos vasárnap délelőtt a Rozmaringban, a telepi borozóban, egy tízemeletes panel tövében. Steril, világos helyiség, a tavalyi szilveszter ottfelejtett poros lampionjaival díszítve. Igazi törzskocsma, ritkán téved be idegen, a vendégkört 15-20 panellakó alkotja. Most még szinte üres, mindenki a tegnapi bulit heveri ki. A tévében a Napkelte, Lakat T. Károly Csala Zsuzsának udvarol. PISTABÁ egyedül támasztja az asztalt és egy üveg Dréhert, tippmix szelvényt töltöget. Igazi békebeli panellakó, melegítő, rongyos ing, negyven kiló vasággyal együtt, múmiafejű az alkoholtól és a cigitől.

CSUTKA, a fiatal panellakó csoszog be másnaposan. Köpcös, tömzsi harmincas, lila Nike surranóban, kezében UTE-kulcstartó, rajta Suzuki slusszkulcs. Farzsebben ájfon.

 

CSUTKA: Isten óvd a mennyei Újpestet!

PISTABÁ: Haggyámár, Csutka békén! Most arra a hazai egy-egyre? Egész éjjel itt műsoroztatok a Jencivel, tönkrebasztátok a sörcsapot, a harmadikról a Túróczy néni kihívta a jardot. Továbbis van, mondjam még?

CSUTKA: Nekem aztán hiába, Pistabá. Seképsehang. Még most se. Fejembazmeg. Vattát köpök.

PISTABÁ: Csutkacsutka! Megéred a pénzed! Nemrég még limonádét ittál, a nyakadban mindig ott lógott a lakáskulcs. Vártad a fatert. Akkor még volt munkája.

CSUTKA: Hát más idők voltak, Pistabá!

PISTABÁ Na gyere, kutyaharapást szőrével. Somtrő-Bögenholm, svéd másodosztály? Mennyivel fognád a hazait?

CSUTKA: Majd délután Pistabá, most csak beköszöntem. Megyek a kölykökért, láthatás.

PISTABÁ: Hova lesz a séta? A városba?

CSUTKA: Á, csak a Pólus. Multiplex, max Meki. És a Pistabá, kiheverte az estét?

PISTABÁ: Nem mondanám. Hajnalban falat fúrtak.  

CSUTKA: Ja, én is hallottam. A nyolcadikon.

PISTABÁ: A Misi. A könyvtárosköcsög. Könyvespolcot készít.

CSUTKA: Basszaszájba, vasárnap hajnalban. Egyszer megvárom a félemeleten. Miakurvaannya ez a bűz?

PISTABÁ: Szar, bazmeg, a cipőmön. De nem kutya, ember. Éjszaka megyek haza, a lift már három napja nem, át a másik lépcsőházon, baktatok az átjáróban, töksötét persze, a lámpa sem, nem odaszart egy köcsög? Pont a közepére.

CSUTKA: Biztos a dakoták voltak.

PISTABÁ: Kicsodák?

CSUTKA: Hát a cigók. A kokerók! A dzsipszik! Igénytelenek. 

PISTABÁ: Ja, a cigók. Szaporodnak, mint állat. Ott az a csaj a hetedikről, mondmáranevét, a kis Dzsenifer, hát abban is van néhány vonóval, nem tegnap barnult le, ha érted. Néhány éve még ekkorka volt, ni, mint a kezem, ott cumizott az erkélyen, most meg már az ötödik gyereket, és még húsz sem!

CSUTKA: Most is cumizik, Pistabá! A bránert cumizza!

PISTABÁ:  A csikkeket meg kajakra leküldi a szemétleeresztőn. Mondtam neki, Dzsenifer, egyszer ebből akkora tűz lesz, mint a vördtrédcenter, égni fog itt minden, mint a rejstág, tudod, te mennyivel ég a vasrács, ezerötszáz fokkal, itt mindenki benn fog égni bazmeg!

CSUTKA: Magyarázza ezeknek!

PISTABÁ: (sóhajt) Miért nem költözöl el, Csutka? Ha olyan fiatal lennék, mint te, mennék, ahova tudnék. Mindegy hova, csak el.

CSUTKA: Miből, Pistabá? A panelár a béka segge. Eladni? Még felújítva se. Ki venne központi fűtést? Az csak falja a pénzt. Nyáron meleg, télen hideg. Közbiztonság meg nulla.

PISTABÁ: Engem inkább az  elidegenedés. Hogy mint egy falamxter. Az ember még a szomszédját se.

CSUTKA: Ja. Pedig milyen vékony a fal! Még a horkolást is át.

PISTABÁ: Régen nem így volt. El se tudod képzelni, régen, mi volt itt.

CSUTKA: Hát az nem ma volt.   

PISTABÁ: Hát nem! Még a gengszterváltás előtt, mert ez csak gengszterváltás volt, ha érted! Nyáron csocsót vettünk a kerékpártározóba, nyomtuk a zsugát estig, az egész ház. Házibajnokság. Télen meg versenyt dobtunk a karácsonyfákkal. Szilveszterkor mindenki fel a tizedikre, aztán hagy szóljon. A homokozó volt a cél.

CSUTKA: Az szép.

PISTABÁ: És a kisdobosavatások...mennyi sör volt, a Póczik mindig teleokádta a virágágyat. Most meg már széttörve.

CSUTKA: A Póczik?

PISTABÁ: A virágágy. De a Póczik is. Leszázalékolták. A májával. Kész van.

CSUTKA: Pedig nemrég még mekkora király volt!

PISTABÁ: Ja. Elsőként vett Mercit a telepen. De neki nem volt elég a taxizás, belevágott a bálásruhába, kibérelte az IKV-tól a mosókonyhát. De nem bírta a sok adót meg a hitelt.

CSUTKA: Hát elég nagy lúzer volt.

PISTABÁ: Mindannyian azok vagyunk, Csutka, ezt nekem elhiheted. A gengszterváltás vesztesei. Ezek ott fenn szarnak ránk.

CSUTKA: El kéne hajtani őket a gecibe.

PISTABÁ: Elhajtani azért nem, mert a másik oldal az rosszabb. Csak rájuk kell ijeszteni. Mondjuk, hogy egyszer nem megyünk szavazni.

CSUTKA: Az már kevés, Pistabá. Nem értenek ezek belőle. Ezek nem tudják, hogy mi itt hogyan. Egyszer be kellene menni a városba. Rendet csinálni. Bemenne az egész lakótelep rendet csinálni. Lerendezni a várost. Megmutatni, mit akar a panelek népe.  

PISTABÁ: Gyere Csutka, erre igyunk!

 

 

 
 
 
 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kikvogymuk.blog.hu/api/trackback/id/tr1001839259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalacsi_Dezső 2010.03.14. 18:03:19

Akkor onnét vót ösmerős! De továbbra is jó.
Nálunk Atillabá a kukás volt a guru. Mindig viccelődött a pénztároscsajokkal a bótban. Eccer odament az egyikhez, hogyaszongya: Kedveském én olyan pina alakú tésztát keresek. Ezt csak halkan mondta, mer' azér' szemérmes vót az öreg. Szegény kislány teljesen belepirult és a kezébe nyomott egy csomag lebbencstésztát. Szegény Atillabá meg forgatta, forgatta egy darabig, hümmögött az orra alá, aztán csak ennyit mondott:
- Hát kedveském vagy én láttam régen pinát, vagy a pina változott meg azóta...
- Jaj Atillabá nehozzonmá' zavarba!
- Na maguk is hüjekurvák mindegyszálig...
:-))

Italboltos Sanyi · http://obudakocsma.blog.hu 2010.03.17. 22:52:56

Üdv az óbudai panelekből :)) a leírás és a párbeszéd - szakember lévén - brutálisan jó, gratulálunk.

A kép kísértetiesen emlékeztet az én fotómra, úgyhogy remélem, nem gáz, ha idelinkelem:

obudakocsma.blog.hu/2009/02/22/vorosvar_sorozo_a_gardos_mariska_ltp_n

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.03.18. 10:18:47

@Italboltos Sanyi:
Köszi szépen. (van benne önéletrajzi, újpalotai elem) És bocs a képlopásért, mostanában leszoktam a portréfotóról és ez a kép nagyon tetszett!
süti beállítások módosítása